Med et blikk utover et stille hav …. Akkurat her og nå er storhavet uvanlig stille. Lang der ute kan jeg allikevel høre det «brøler». Det er havet som bryter over fallgarden og gir beskjed om at det har flere sider.  Jeg sitter på GREFF et lite sted på øya Smøla ytterst på nordvestlandet av Norge. Akkurat nå er opplevelsen av å leve bare lykke. Samtidig kommer tankene om at livet her har vært tøft for de som har hatt havet som sin hverdag.  Havet gir og havet tar, en blanding av glede og sorg.

DSC_0014Å leve det er å oppleve. Opplevelser er ikke bare å ha det behagelig og erfare fantastisk fine ting. Det er også å lære om livet gjennom dramatikk og virkelige påkjenninger. – og den historien finner jeg her hvor mine besteforeldre levde, hvor kystfolket har levd gjennom flere hundre år og møtt både glede og sorg i sitt liv.

Jeg husker at når jeg spurte min mor om hva hun ønsket seg til bursdagsgave fikk jeg som regel svaret- Jeg har det jeg trenger så jeg ønsker meg gode opplevelser… Det var et håpløst svar å få syns jeg den gangen   Når jeg blir spurt hva ønsker  hva jeg ønsker meg i bursdagsgave  er svaret det samme, jeg ønsker meg opplevelser.

Hva er dette med opplevelser som trigger på så mange områder?

Et søk på ordet opplevelser gir hundrevis av treff på hvordan jeg kan få opplevelser for livet. Jeg kan reise verden rundt, besøke teater, gå på konserter, få læring som gir opplevelser, jeg kan oppsøke de ekstreme aktivitetene for å få opplevelse av adrenalin-kick – mulighetene er så mange at noen har skrevet «bucket -lister» og krysser av for å få med seg mest mulig i løpet av det livet.

Vi tar bilder, og i dag med digitale muligheter lagres det giga byte av opplevelser på harddisker, memorysticks og mobile enheter. Det er noe med det å se tilbake på de gode opplevelsene, gå tilbake i den følelsen som var akkurat der og da. Jeg skulle så gjerne ønske den kunne vare evig! Er det dette som er opplevelsen av det gode liv?

Jeg opplever reiser som en del av det gode livet,  Jeg ønsker meg de gode opplevelsene, og det mener jeg er helt naturlig for oss alle. Vi vil ha de gode følelsene, de som bobler, skaper ro, de som får frem smilet og skaper latter og glede. En tilstand av velbehag.

IMG_6788Jeg har mulighetene og et intenst ønske om å oppleve deler av verden som ikke er det samme som mitt «hverdagsliv».  Disse opplevelsene kan trigge andre tanker og følelser. Menneskeskapte forskjelligheter gir meg en opplevelse av urettferdighet og en følelse av sinne. En opplevelse av tristhet og sorg er også en opplevelse jeg tar med meg.   Jeg tar med meg læring av det jeg opplever på mine reiser og et inderlig ønske om å kunne bidra til noe mer enn et tilfeldig besøk.

Med et oppmerksomt nærvær til en opplevelse – et spekter som dekker hele fargepaletten – fra de lyse levende fargene til de mørke tunge nyansene og som skaper skygger i opplevelsesbildet, er der allikevel de fargene som gir dybde i bildet.

Ta med deg alle opplevelsene i livet som en fargepalett som du bruker for å tegne ditt bilde. Vær bevisst og oppmerksom på det som skjer enten det skaper glede eller fremkaller sorg. Uten den ene opplevelsen vil du heller ikke kunne oppleve eller forstå den motsatte. Vi trenger alle opplevelsene i vårt liv for å tegne ferdig vårt eget livsbilde. Det kan ikke tas med et trykk på en selvutløser.

Alt som skjer meg vil meg noe vel… En overbevisning jeg har og som jeg også har opplevd stemmer med både glede og sorg.

Blogglistenhits