Jul og nyttår ble litt utenom det vanlige i år. Elsa hadde ikke noe hjem å pynte – så hun pyntet seg selv – i alvedrakt. Ikke før var 1.juledag ferdig så pakket vi for å feire resten av jula og nyttår i Tanzania. Her skulle vi dypdykke i Sharing for Life – en organisasjon som skal bidra til bedre levekår for innbyggerne som bor i nærområdet til hotellet vi har blitt så betatt av. Autentiske opplevelser – ekte og tett på det virkelige Afrika får du når du besøker Bomani Beach Bungalows. En deilig liten perle i landsbyen Mlingotini, 60 km nord for Dar es Salam i Tanzania

dsc_0620

Solfrid Gjengset er gründer og eier av stedet og sammen med sin stab som er hentet fra det lokale miljø driver hun et hotell som har en genuin filosofi: Det skal være autentisk Tanzaniansk samtidig som det skal ha fasiliteter som tilfredsstiller Europeiske turister.

Det betyr rom med egne bad og dusj, aircondition og utsikt mot lagunen – og en egen liten terrasse hvor kaffen står klar når du våkner. Et kjøkken som serverer lokal mat, men også pølse med pommes frites for junior. Selv om Tanzania er muslimsk er det bar med alle rettigheter og et godt utvalg vin og lokalt øl som tilfredsstiller de fleste smaker.

Hotellet har egen strand med parasoller, solstoler og senger, og avtalen med de lokale fiskerne er klar; de må reparere sine utriggerbåter og klargjøre sine garn utenfor hotellets område. Men det gir nok av muligheter til å se hvordan alt foregår og det blir aldri kjedelig. For her foregår alt etter gamle metoder – møysommelig og med gamle redskaper. Og stillheten råder for det er bare 5 påhengsmotorer i hele landsbyen.

 

Bomani Beach ligger i en lagune beskyttet mot det Indiske hav av noen smale øyer med sandstrender og mangroveskog. Det betyr alltid stille vann på stranda, mens tidevannet sørger for at vannet stadig byttes ut og er friskt og klart.

dsc00447

Båtutflukter kan skje med tradisjonelle utriggerkanoer eller for de som vil ha det litt mer komfortabelt – med hotellets egen Dhow. Restauranten sender med lunchpakker og drikke etter eget ønske. Å sitte på en sandbanke i det Indiske hav, spise Somosa med husets egen dressing og med et kaldt glass vin er ubeskrivelig, og kan absolutt anbefales. Vi feiret bryllupsdagen på en sandbanke – med medbrakt champagne fra hotellet. Riktignok hadde vi denne gangen glemt stetteglassene – men det lot seg fikse ved å bygge om noen mangojuice-kartonger…

 

Restauranten har et fabelaktig kjøkken og tilbyr særlig god sjømat. På kjøkkenet er det norsk regime med streng hygiene og høye krav til håndtering av råvarene. Oppskriftene er en blanding av norsk og Tanzaniansk – og med krydderøya Zanzibar rett utenfor blir det alltid gode smaker – men aldri sterkt.

dsc_0640

Møtet med Solfrid og folka på hotellet var fantastisk lærerikt. For oss var dette nok en bekreftelse på at det er noen grunnleggende holdninger som skaper gode team – likeverd, humør og kommunikasjon (tenk dere litt teambygging på Zwahili – ikke bare rett frem det…) Gjennom 20 år har Solfrid bygget opp og drevet hotellet alene og hun har opplevd nok til en hel bok, men det får komme i små drypp. Det som er helt klart er at hun praktiserer situasjonsbestemt, coachende ledelse – og Bomani har et mål som er større enn bare det å tjene penger. Alle drar i lag og har et motto: Dette er vi sammen om. Så da reiser Edvard – managing director – rundt og skaffer symaskin og bord til damene i Framen vi har leid (Se senere blogg om dette) og han sitter som oversetter i skolestyremøtet når vi har møte med dem om restaurering av skolen.

 

Vi lar oss rive med – dette er verdt å bli med på. Så da er Presenza en del av Sharing for Life og støtter landsbyen i Tanzania. Og vi hjelper damene med å skaffe penger så barna kan gå på førskole. Ikke minst så har vi i Presenza fått noe konkret å jobbe for – noe som er større enn det å tjene penger for pengas skyld. Dette er vi faktisk sammen om