Hei – hvem er du? Ja – akkurat du,  som er mor, far, student, kvinne eller mann, kanskje ferdig utdannet – har en grei jobb eller er for tiden arbeidsledig, i permisjon eller trygdet.

Jeg er fascinert av mennesker….. Det sammensatte menneske, fysisk med en kropp, mentalt med tanker, sjel og sinn. Mer enn 7,2 milliarder forskjellige mennesker, ulikheter, et hav av mangfold.

Vi er unike, så ulike, selv om vi fysisk  har en  sammensetning som gjør oss like.  Utrustet med omtrent like stor hudoverflate, like mange  muskler, knokler og ledd, tenner, blodårer og nerveceller. Vi har de samme organene og kroppen vår er laget for det meste av oksygen og hydrogen i form av vann. Selv med en så  enkel kjemisk sammensetningen er mennesket en svært formbar art. Historien viser at vi er utrolig tilpasningsdyktige og ressursrike.

Jeg er fascinert ; – Til tross for de fysisk likhetene er vi ulike i vårt utseende, høyde, hår, hud, farge på øynene, smilet, kroppsfasong, hvordan vi beveger oss, hvordan vi snakker og hva vi sier.

Jeg er fascinert av det unike mennesket som gjenspeiles i hvordan vi tenker, hvordan vi handler, former mønster og utvikler adferd.  Hvor forskjellige vi er i forhold til hva som motiverer, stimulerer, vekker følelser og skaper emosjoner.  Allikevel finner vi fellesnevnere i våre preferanser, handlingsmønster,  verdier og behov og vi har alle et behov for tilhørighet.

Jeg har ikke alltid vært like opptatt av menneskets ulikheter  –  neida, jeg har irritert meg over kollegaer, venner, ukjent mennesker, satt de i bås, stigmatisert, lagt ut om mine fordommer som at alle fra vestkanten er overfladiske – materialistiske, fra østkanten er de  potensielle kjeltringer. Jeg har fortsatt mine fordommer om mangt og mye og de trigges når situasjoner oppstår.

Jeg er fascinert over mulighetsbildet med egne oppdagelser – og jeg mener det er ikke navlebeskuende å finne ut av seg selv. Dette spørsmålet dukker ofte opp når vi snakker selvutvikling.  Selvinnsikt setter fokus på  forståelse av egne handlingsmønster, adferd og hva som er mine tanker og overbevisninger i forhold til mine omgivelser. Uten disse oppdagelsene er det ingen mulighet til å gjøre hensiktsmessige endringer. Når jeg forstår meg selv, er det så mye enklere å forstå de menneskene som jeg omgås og situasjonene jeg befinner deg i .

Jeg har fått spørsmålet flere ganger, hvordan får jeg mer selvinnsikt og er det så viktig med denne selvinnsikten? Kan ikke jeg være meg og du deg? Jeg tenker at det er det vi skal ha som mål at jeg er meg og du er deg. Så da er det viktig at jeg vet hvem jeg er…

Gjennom Oppmerksomhetstrening og Mindfulness har jeg fått oppdage og økt bevisstheten om egne følelser, tanker og reaksjoner.  Denne mentale treningsformen som også er en livsstil har økt min bevissthet om det som skjer her og nå. Det har gitt meg muligheten til refleksjon.  Når jeg våger å se meg selv fra innsiden oppdager jeg  glimtvis og etter hvert i klarere bilder hvem jeg er og hvem jeg oppfattes å være. Det er ikke alltid disse to bildene er like……

Jeg er fascinert over oppmerksomt nærvær – øyeblikkets åpenhet med aksept for det som er her og nå og en mulighet til å endre det som vil gjøre meg til en bedre utgave av meg selv..