I dag er det fødselsdagen til  Gandhi – Mohandas Karamchand Gandhi. Vi kjenner ham best under tilnavnet Mahatma som  han fikk av en nær venn og beundrer og er sanskrit for «stor sjel og ånd, -åndskjempe».

Jeg tenker på Gandhi som den lille, store, kloke mannen som med stort mot stod opp for frihet.

En frihetsforkjemper mot britenes herredømme og med ikke-vold som prinsipp.  I 1930 ble hans overbevisning og metode til en stor ikke-voldelig motstandsbevegelse mot koloniveldet på hele subkontinentet. Med en rekke kjente moralske utsagn ble sivil ulydighet forsvart. Passivitet, ydmykhet og personlig overbevisning var hans sterke våpen, og kom til uttrykk  i hans konsekvente og enkle livsstil. Han ville ikke ha personlige eiendeler, spiste enkel kost og gikk bare med et enkelt tøystykke på seg, vevd av tråd han selv hadde spunnet. Han eide lite, kun en seng, rokken han spant egne klær på, og et par briller.

For meg er hans enkelthet blitt et symbol på frihet. Livet er egentlig enkelt, men vi lager det komplisert.

Gandhi arbeidet for å fjerne motsetninger mellom tilhengere av ulike religioner. Han kunne sultestreike for å tvinge folk til å stoppe de blodige krigene. Han var sterkt berørt over krigen som fulgte etter delingen av India, og Pakistan som ble erklærte som muslimsk stat. India bestemte seg for å være sekulær, et sted hvor ulike religioner kunne få plass side om side, et levesett etter Gandhis prinsipp. Mange ytterliggående hinduer mente han var for ettergivende og ville ha ham fjernet. Etter sin daglige morgenbønn den 30. januar 1948 ble han skutt med tre skudd i brystkassen av et  medlem fra en nasjonalistisk hinduorganisasjon. Gandhis siste ord var «Å GUD»   Gandhi regnes som «den indiske nasjons far» og ble tiltalt som «bapu» som betyr «far». Hans fødselsdag, 2. oktober, er nasjonal helligdag over hele India.  Han ble kremert i Delhi ved bredden av floden Jamuna. Dette stedet er nå et minnested over Gandhi.

Albert Einstein sa følgende om Gandhi etter hans død: «Kommende generasjoner vil ikke tro at en sånn mann – av kjøtt og blod – har vandret på vår jord.»   Det er en stor grunn til å feire bapu i dag og jeg er så heldig å få være her i India akkurat denne dagen.  Jeg som er en stor beundrer av mannen som stod frem og var tydelig om sin sannhet og som mente at «There is no way to Peace, Peace is the way. Han våget å være modig, han var unik mann og fulgte sitt prinsipp ved å gjøre det han sa – «Walk the way you talk» .